Doğu'daki Pers uygarlığı ile Batı'daki Antik Yunan uygarlığının bir çeşit sentezi olarak tarih sahnesine çıkan Zeugma antik kenti yakın geçmişte sular altında kalmıştı.
Zeugma antik kentinden bir bölümü şans eseri kurtarılan mozaik eserler ise bağlamından kopuk bir şekilde Gaziantep'teki Zeugma Müzesi'nden sergileniyor. Zeugma antik kentinin tarihsel anlamına ışık tutacak bir yaklaşımla eserlerin sergilendiğini söylemek olanaklı değil.
Oryantalizmin kötü bir kopyasını çağrıştıran Müze, Yakın Doğu'dan kaçırılan tarihi eserlerle kendine kimlik arayan Batılı müzelere öykünmüş gibi görünüyor. Zeugma Müzesi'nde teğet geçilen gerçek tarihsel miras ise Zeugma antik kentinde su seviyesinden yüksekte olması nedeniyle yok olmaktan kurtulmuş olan, talihli Dynosos ve Danae evler kazısında karşımıza çıkıyor.
Gaziantepliler tarihi bir kent olarak kültür dünyasına adını yazdırmayı arzuluyor olabilirler. Ancak tren maalesef kaçmış durumda. Zeugma antik kenti korunup, kültürel miras olarak turizme kazandırılabilmiş olsaydı, Gaziantep kenti, dünya kenti olma hedefini önüne koyabilirdi. Talihsizlik diyelim...