Köprülü kanyon ve Selge antik kenti

Köprülü Kanyon Antalya Manavgat ilçesinde bulunuyor. Temmuz ayında bile buz gibi soğuk suyu ile dinlencelerini burada geçiren ve rafting yapmak isteyenlere önemli fırsatlar sunuyor. 



Raftying yapmasanız bile suya girerek serinlemeniz ve buranın serinliğinde piknik yapmanız olanaklı. Rafting yapmak isteyenlere ise uygun fiyatlarla öğle yameği dahil hizmet sunan firmalar bulunuyor. Ayrıca pansiyon ve kamp olanakları da var. 



Yaz aylarında çok sayıda firma tarafından günde 2.500 kişiye kadar rafting hizmeti veriliyor. Ancak rafting yapmak için suyun daha yüksek debeli olduğu mayıs, haziran ya da eylül, ekim aylarını da tercih edebilirsiniz. Köprülü Kanyon'a Antalya Manavgat yolunda Seriği geçtikten sonra sapılıyor. Yoldan saptıktan sonra 37 kilometrelik yolunuz var. Bazı yerlerde virajlar olmakla beraber yol son derece iyi. Köprülü kanyonun üst noktasında Oluklu Köprü bulunuyor. Kanyonun en dar yerinde kurulmuş olan bu köprü 35 metre yükseklikte ve 22 metre uzunlukta. Kış aylarında son derece gür akan çayın diğer tarafına geçilmek için kullanılmış, eski çağlarda. 



Köprülü Kanyon kanyondan 11 kilometre uzaklıkta Selge antik kenti bulunuyor. Selge henüz kazı çalışması yapılmayan çok sayıdaki nadide kentlerimizden biri. Toros dağlarının güney eteklerinde eski çağlar için ulaşılması güç bir yerde bulunuyor. Selgeliler kenti oldukça yüksek bir yere kurmuşlar. Selge'nin aynı Termesoslular gibi savaşçı bir halkı varmış. Bu nedenle Termesoslularla yıldızlarının barışmadığı ve Büyük İskender'in bu bölgeye seferi sırasında Termesoslulara karşı Büyük İskender'in yanında yer aldıkları söyleniyor. Ancak kentlerine 10 bin kişilik tiyatro yapmayı da ihmal etmemişler. 


 Tiyatronun girişinde kitabesinin bulunduğu duvar var, ancak kitabesi burada görülemiyor. Kentin bir de agorası olduğu söylenen yerinde kalıntılar bulunuyor. Ancak bilgilendirme tabelaları ne yazık ki oluşturulmamış. 





Burada antik kent ile köy iç içe geçmiş durumda. Köye girdiğinizde yerel halktan size el  işi almak isteyip, istemediğinizi soruyorlar. El işi yapıp satarak geçimlerine katkı sağlayan kadınlar var. Buraya kadar köylülerden antik kentle ilgili kısa bir bilgi aldıktan sonra ilginizi çeken el işlerinden birini alıp, antik kente göz kulak oldukları için onlara teşekkür edebilirsiniz. Söylediklerine göre bir tur şirketinin dışından tek, tük ziyaretçiler gelip, gidiyormuş. Köprülü kanyon ve ormana güzel seyirlik olanaklar sağlayan, serin ve temiz havası ile Selge antik kenti görülmeye değer yerlerden biri.