Batı Anadolu'nun bilinen ilk yerleşim yeri: Burdur Hacılar Höyüğü

İl merkezinin 25 km. batısında bulunan Hacılar Höyüğü , Batı Anadolu'nun bilinen en eski yerleşim yeridir. Yapılan kazılarda , M.Ö 8500-4750 yıllarını arasını içeren 3 ayrı kültür devri tespit edilmiştir.1957-1960 yılında İngiliz arkeolog James Mellart tarafından yapılan kazıda, kalkolitik ve neolitik dönemlere ait dokuz yapı katı ortaya çıkarılmış, cila'lı taş devrine ait, altı - yedi bin yıllık ev temelleri,pişmiş topraktan heykeller,kırmızı boyalarla süslü çanak - çömlekler,çakmak taşından kesici aletler bulunmuş, bu şehrin Anadolu'nun, hatta yer yüzünün ilk uygarlık merkezlerinden biri olduğu anlaşılmıştır.

Hacılar höyüğü, dünya arkeoloji çevrelerinde dönemle ilgilenenler arasında önemli bir yer tutar. Göçebelikten yerleşik hayata geçen ve evlerinin bahçe duvarlarını yapan, yiyecek ve içeceklerini saklamak için kaplar yapan ilk insanların burada bıraktıkları kalıntılar dünya arkeolojisi açısından çok önemlidir(http://tr.wikipedia.org/wiki/Hac%C4%B1lar,_Burdur).

Dünya'nın ilk yerleşim yerleri arasında bulunan Burdur'da Hacılar Höyüğü'nde 2011 yılında 50 yıl aradan sonra yeniden başlatılan arkeolojik kazılarda, insan kafatası ve kemikten yapılan aletler bulundu. Hacılar höyüğünün arkeolojik araştırmasının tamamlanması ve kültür turizmi kapsamına alınması bölge turizmi açısından büyük önem taşımaktadır.