Modern tıp kurumunun öncüsü olarak Şifahane
Edirne'de bulunan 2. Bayezid Şifahanesi çağdaş sağlık hizmetlerinin çeşitli özelliklerini taşımaktaydı. 15. Yüzyıl'da hizmete başlayan Şifahane, medrese, cami, hamam, imarethane (aş evi), tabhane (yatakhane) ile birlikte 2. Batezid külliyesinin önemli yapılarından biri durumundaydı. Şifahane'de su terapisi, müzikle tedavi, bitkisel ilaçlarla tedavi, diyet tedavisi, aromaterapi, cerrahi tedavi gibi yöntemler kullanılmaktaydı. Hamam kalıntılarına ulaşılamamakla birlikte burada balneterapi uygulamalarının yapılmış olması da olasılık içindedir.
Şifahane çeşitli açılardan çağdaş özellikler taşımaktaydı. Giderleri merkezi bütçeden karşılanmaktaydı. Kuruma başvuran kişilerin yanı sıra gelmeyen kişilere de sağlık hizmeti verilmekteydi. Tıp eğitimi ve sağlık hizmeti bir arada yürütülmekteydi.
Şifahane'de özellikle yoksul kişilerin ve yakınlarının konaklaması sağlanmakta, imarethane aracılığı ile yoksullara yemek dağıtılarak beslenme bozukluklarının önlenmesi sağlanmaktaydı. Hastaların alması gereken diyetler hastalıklarına göre hekimler tarafından belirlenmekteydi. Hasta odaları, müzik yapılan bölüm ve şadırvanın çevresinde bulunmakta ve psikososyal açıdan dinlendirici bir ortam oluşturulmaktaydı. Çevrede bulunan bitkilerin kokularından aromaterapi amacıyla faydalanılmaktaydı.
Şifahane'de nöro-psikiyatrik sorunları olan kişiler kaderlerine terk edilmemekte, bilinen yöntemlerle tedavi ve rehabilite edilmekteydi. Ayrıca uğraş terapisi gibi bu kişilerin yeniden topluma kazandırılmasına yönelik çalışmalar yürütülmekteydi.