Antalya Nazım Kültürevi tarafından organize edilen Perge gezisinde Faruk Yakupoğlu'nun rehberliğinde Antik kentin tarihliyle ilgili keyifli bir kültür turu yapıldı.
Yakupoğlu Perge Antik kentinin stadyum, tiyatro, anıtsal çeşmeler, hamamlar, palestra, agora ve akropol gibi yapılarıyla önemli bir roma kenti olduğunu belirtti. Kentin tarihi MÖ 14.Yüzyıl'a kadar uzanıyor. Kentin şu anki yapıları Roma döneminden kalma olduğunu belirten Yakupoğlu, Yunan döneminden kalan tek yapının ise kentin girişindeki kuleler olduğunu belirtti.
Kentin su kenti olarak anılmasına neden olan yapılardan biri güney hamamın önünde yer alan anıtsal çeşme oluşturuyor. Kentte nehir tanrısı Kestros'un heykeli de bulunması ve Aksu nehrinin hemen yanı başında inşa edilmesi su kenti olma özelliği kazanmasına neden oluyor.
Anıtsal çeşme - Perge
Güney hamamı, su boruları - Perge
Perge-'de iki tane hamam kompleksi bulunuyor. Bunlarda iyi korunmuş durumda olan güney hamamı yanı başındaki gymnasium ile birlikte Romalılarda fiziksel aktivite ve sonrasında yıkanma ile birlikte hidroterapinin önemli etkinlikler olduğunu gösteriyor.
Romalılarda yıkanmak toplumsal bir aktiviteydi. Hijyen ve temizlik açısından önem taşıyan hamamlar her statüden insanın kullanabildiği kamusal mekanlar arasında yer almaktaydı. Bu amaçla dev hamam kompleksleri Roma kentlerinin önemli yapıları arasında yer almaktaydı.
Güney Hamamı, Soğukluk -Perge
Kentteki hamamda sıcaklık odası alttan ısıtma sistemi ile ısıtılmaktaydı. Kentin hemen yakınındaki gymnasiumda sportif etkinlikler yapılmakta, sonra da hamamda yıkanma etkinliği gerçekleşmekteydi.
Güney Hamamı, Ilıklık - Perge
Kentin gereksinim duyduğu su taş borularla kuzeydeki dağlık bölgeden getirilmekteydi. Kentte gelişmiş su ve kanalizasyon sistemi kurulmuştu.
Su kanalları - Perge
Agora, kasap tabelası - Perge
Defne ve Deniz Perge stadiyonunun önünde.