Stratonikeia'da 2 bin 300 yıl önce 80.000 kişilik kanalizasyon

Stratonikeia Antik Kenti kazı heyeti başkanı Doç. Dr. Bilal Söğüt yaptığı açıklamada 2011 yılı kazı çalışmalarımızda kuzey şehir giriş kapısında 2 bin 300 yıllık kanalizasyon sistemini ortaya çıkardıklarını söyledi. Söğüt antik kanalizasyonla ilgili şu bilgileri verdi: "Şehrin ana arterlerinde ve caddelerinde de var. Kanalizasyon sistemi tamamen mermerden yapılmış. Kanalizasyon şebekesi, içerisinde bir kişinin rahatça yürüyebileceği şekilde düzenlenmiş. Tüm ayrıntılar en küçük detayına kadar düşünülmüş. 2 bin 300 yıl önce yapılan kanalizasyon sistemi şehrin ve arazinin yapısına göre hazırlanmış. Tıkanmalar olmayacak şekilde yapılmış. Yani şehrin belirli yerlerinde kot yüksekliği bile farklı şekillendirilmiş ve bu sistem o dönemde 80 bin kişinin ihtiyacına cevap vermiş" (1).



Tarihi kent Stratonikeia, gözde tatil merkezi Bodrum yolu üzerinde Muğla'nın Yatağan ile Milas ilçeleri arasında bulunuyor. Dünya kenti durumundaki Bodrum’da doğaya vahşi depolama ile atılan bu çöp ve atıklar, yarattığı görüntü kirliliğinin ve çevreye yaydığı pis kokuların yanı sıra, çöp ve atıklardan sızan pis ve mikroplu sular, yer altı su kaynaklarına karışarak, insanların sağlığı için ciddi tehlikeler de oluşturuyor. Ayrıca Muğla'dan bir gazetecinin aktarımıyla "özellikle Bodrum Yarımadası’nda, yaz aylarında çöplüklerden orman yangınları çıkarak, hepimizi üzen, ülkemizin süsü ve zenginliği olan ormanlarımızın yanmasına da neden oluyor" (2). Geriye bakarak ilerleme denilen durum böyle bir şey mi olmalı, ne dersiniz?

Kaynaklar:
1. http://www.yataganyenigundem.com/guncel/2-bin-300-yil-once-kanalizasyon-kurmuslar.htm

2. http://www.muglayenigun.com/index.php?option=com_content&view=article&id=3921:bodrumun-coep-ve-atik-sorunu-&catid=2:koee-yazlar&Itemid=3