Apollon Smintheus Tapınağı'nda holistik tıp kalıntıları

Apollon Smintheus tapınağı'nda yürütülen kazı çalışmalarında, 1800 yıl öncesinde yaşamış Romalı bir doktor tarafından kullanılan tabanı mozaik kaplı bir ev ile tıp malzemeleri bulundu. Kazı ekibinden Yrd. Doç. Dr. Davut Kaplan konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı: “Tesadüfen tapınağın hemen kuzeyindeki villalardan birinin kazılar sırasında doktora ait olduğunu tespit ettik. Binanın temellerine kadar ulaştık. Kazı sırasında buradaki malzemelerin hepsini eleyip, topladık. Malzemelerin içinde tıp aletleri ortaya çıktı. İlaç kaşıkları, ilaç ezme tablası ve bir çok tıp aleti var. İlaç alma kaşıkları bronz ve kemikten yapılmış. En önemlisi, insanların bu denli tıp tekniği ve bilgisine sahip olmasına karşın büyüden de medet ummalarıdır. Büyü kapsamında ise doğu dinlerinde sıkça görülen tanrı tasvirlerinden birine ait bir amulet (muska) ele geçti” (1).



Antik dönemde önemli sağlık sorunlarından bir tanesini veba oluşturmaktaydı. Mitolojiye göre Kral Agamemnon liderliğindeki Akha donanmasının Khryse (Gülpınar) kentinde yer alan Apollon tapınağını yağmalaması ve tapınak rahibesi Khryseis’i kendisine köle alması tanrının öfkesine sebep olur. Bunun sonucunda öfkelenen Apollon Akha ordusuna veba salgın gönderir (2). Apollon’un Smintheus epithetonu altında yatan ikinci sıfatı aracılığı ile aynı zamanda fare-veba tanrısı olarak kabul edildiği belirtilmektedir (3). Dolayısıyla bu tapınağın aynı zamanda sosyal yaşamda vebadan korunma amaçlı yürütülen uygulamaların (tapınmalara) merkezi görevini üstlendiğini düşünebiliriz.



Buradan antik dönemde sağlık alanında ruhsal-büyüsel uygulamalarla, bedensel-tıbbi uygulamaların birliktelik gösterdiği anlaşılmaktadır. Bir tapınma ve festival merkezi olan Apollon Smintheus Tapınağı'nın yürütülen işlemlerin kapsamı bakımından aynı zamanda holistik bir sağlık merkezi olarak işlev gördüğü anlaşılmaktadır. Sosyal bir hastalık olan vebadan korunmak için dinsel-büyüsel uygulamalar ön plana çıkarken, hasta kişilerin bakımı ve tedavisi için ise bugünkü anlamıyla tıbbi uygulamalar ön plana çıkmaktaydı. Ancak bu iki tür uygulama olasılıkla aynı ekip tarafından ve birbirinin tamamlayıcısı uygulamalar olarak kullanılmaktaydı. 


Kaynaklar:

1.http://www.assosda.net/apollon-smintheus.html

2. http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1060170&Date=16.08.2011&CategoryID=77

3. http://www.smintheion.8k.com/Apollon_Anadolu.htm