Roma'yı gezme rehberi

Roma'da en çok ziyaret edilen yerlerden biri aşk çeşmesi. Ortada Neptün, yanlarda bereket ve sağlık tanrıçalarının tasvir edildiği bu çeşme turistlerin en çok ziyaret ettikleri yerler arasına. 

İtalya gezimize Roma'dan başlıyoruz. Bunun için gidiş dönüş ucuz uçak bileti sağlayan hava yolu firmalarını kullanabiliriz. Örneğin Milano'ya gidiş dönüş uçak bileti alıp, hava alanında aktarma ile Roma'ya geçip gezimizi Milano'da tamamlayarak dönüş uçağımıza binebiliriz. 

Gidiş kenti görmek istediğimiz yerler göre değişebilir. Eğer bunun için Milano'yu (Malpensa havaalanı) tercih edecek olursak aktarma yapmak için terminal 2 ye geçişin otobüsle olduğunu ve 30 dk. kadar sürebildiğini göz önüne almalıyız.

Roma'da ilk gözümüze çarpan özellik motor
kullanımındaki yaygınlık oldu.









Eğer İtalya içinde trenle seyahat etmeyi planlıyorsak Roma'da Termini tren istasyonu yakınlarındaki otellerden birini tercih edebiliriz. Trenle seyahat edeceksek biletleri ne kadar erken alırsak o kadar ucuza geleceğini göz önüne almakta fayda var. İtalya biletlerini internetten almak için www.trenitalia.com sitesini kullanabiliriz. İtalya'da pek çok Avrupa ülkesinde olduğu gibi trenler tam zamanında kalkıp, gidecekleri yerlere zamanında varıyorlar.

Termini şehrin değişik yerlerine otobüs ve metro ile ulaşabileceğimiz merkezi bir yer. Ayrıca Forum, Trevi çeşmesi gibi yerlere buradan 15-20 dakika gibi sürelerde yürünebiliyor. Roma'ya uçakla gelmişsek havaalanından terminiye otobüs ya da tren aracılığıyla ulaşabiliriz. Otobüsle ulaşım firmasına göre 5 ya da 10 euro ile sağlanabilirken, tren ile 15 euro karşılığında daha hızlı bir şekilde Termini'ye ulaşılabiliyor.

Kentte sadece 2 hatlı metro var. Bu yönüyle Orta Avrupa ülkelerinden daha az yoğunluklu bir metro alt yapısına sahip. Onun yerine otobüs, tramvay ve motorla ulaşım, kentsel ulaşımda kullanılan araçlar arasında yer alıyor. Otobüs seyahati kenti panaromik olarak keşfetmek işçin iyi bir seçenek. Günlük bilet kişi başı 6 euro. Otobüse bindiğinizde bileti makinelere okutmanız gerekiyor. Yoksa arada yapılan kontroller sonucunda yüklü miktarda ceza yemeniz olası.


Termini yakınlarındaki Barok Santa Maria Maggiore kilisesi. Barok kiliselerde Gotik kiliselerden farklı olarak din adamlarıyla halk iç içe bulunurlarmış. Bu kilise efsaneye göre yaz ortasında kar yağması sonrasında, karın yağdığı yer inşa edilmiş. 





VATİKAN


Roma'da bir diğer önemli yer St. Pietro meydanı ve kilisesi. Burası Katolikliğin merkezi ve papa tarafından yönetiliyor. Bu kilisenin kubesini Mikalangelo inşa etmiş. Kilisenin tavan süslemelerini yıllarca süren bir çalışmanın sonunda yapmış. Bugün müze olarak kullanılan yerde rönesans sanatçılarının pek çok önemli eseri sergileniyor. Kilise ve meydanın mimarisi rönesans stilinde ve katolik din adamlarının rönesans sanatçılarına hamilik yapmalarının iyi bir örneğini oluşturuyor.

Meydan rönesans stiline uygun şekilde simetrik olarak planlanmış. Meydanın ortasında çevreleyen dörtlü sütunların tek sütun gibi görüldüğü iki nokta bulunuyor.  



St. Pietro meydanının yakınlarındaki yoksullar için inşa edilmiş Santo Spirito hastanesi. Kimsesiz çocuklar buraya bırakılırmış. Bu tür yoksullara ve kimsesizlere hizmet vermek için yapılan hastaneler bulunurmuş. Bunların ilki Floransa'da kurulmuş (Bkz. Floransa) Leonardo da Vinci'de evlilik dışı ilişki sonucu meydana gelmiş ve formal eğitim görememiş bir sanatçıydı. 





St. Pietro yakınlarında ve Tiber Nehri kıyısında bulunan Melekler Kalesi. Burası bir dönem Vatkan'daki din adamlarının kaldıkları yer olmuş. Aynı zamanda hapishane olarak da kullanılmış. Giardino Bruno bir süre burada hapis yatmış. Tiber Nehri'nin karşı tarafı ile bağlantısı melekler köprüsü ile sağlanırmış.
  




VATİKAN'DAN KENT MERKEZİ'NE DOĞRU

Bernini tarafından tasarlanan dört nehir (Tuna, Ganj, Nil, Rio) çeşmesinin bulunduğu Piazza Navona. 









Campo de Fiori meydanı. Burada 17. yüzyılda halka açık idamlar yapılırmış. Meydanda Giardino Bruno'nun bir heykeli de bulunuyor.









Campo de Fiori'deki rönesans stilindeki evler. 










Antik tapınak Panteon. Bu tapınak antik dönemde Mars adına yapılmış. Roma döneminde yeniden inşa edilmiş. Rönesans sanatçısı Rafael öldükten sonra onun mezarı da buraya getirilmiş. 







FORUM, KOLLESYUM VE PALATİNUM

Forum, Kollesyum ve Palatinum tek biletle gezilebiliyor. (12 euro)  Roma İmparatorluğu'nun merkezi. (Sağda)

Forum'da Septimus Severus yapısı. (Solda)                                


Forum'da Satürn Tapınağı. 
(Sağda)






Maxentius Bazilikası. (Sağda)









FORUM'DA POST-KLASİK SANAT SERGİSİ 

İtalya'da çok gezilen yerlerin yakınlarında sanat sergilerini ziyaret etmeniz olanaklı. Özellikle Venedik'te sokak aralarında çok sayıda modern sanat sergisi bulunuyor. (Bkz. Venedik) Bunlardan biri de Roma Forum'u içinde çeşitli tarihi yapıların yakınlarında bulunan post-klasik sanat sergisi.  Post-klasik sanat akımı tarihi nesnelerden yola çıkarak modern sanat yapıtları oluşturmayı amaçlıyor.



Tarihi mekanlarda post-klasik sanat yapıtları(sağda ve solda) Sağdaki fotoğraf Palatinum'daki antik stadyum. Buranın hemen solunda dev hamam kompleksi bulunuyordu.






Palatinum'da antik stadyumda insanın bütünlüğünün bozulmasını işleyen sanat yapıtları. (Sağda ve solda)


Forum yakınlarında yapay olarak 
oluşturulmuş sütunlu sanat yapıtı. (Solda)









Gladyatör dövüşlerinin yapıldığı Kollesyum."Colesuo" büyük anlamına geliyor. Burada yurtaşlar toplum içindeki statülerine göre otururlarmış. (Sağda) 

Roma'da (ve diğer kentlerde) gezilebilecek onlarca müzeden sadece ilginizi çeken bir ya da ikisini gezme fırsatınız var. İtalya'ya turlarla gittiğinizde bu tür kalıntılara zaman ayırma şansınız çoğu kez olmuyor. Pratik bazı nedenlerden ötürü, turlar bu gibi yerleri panoramik olarak gezdiriyor.Kültürel mirasa ilgi duyuyorsanız kendi gezi planınızı kendiniz yapmalısınız. 


Geç Barok stilindeki İspanyol merdivenleri. Gezmekten yorulduysanız dinlenmek için iyi bir tercih olabilir.













İyi gezmeler..