Modern tıp kurumunun öncüsü olarak Şifahane


Edirne'de bulunan 2. Bayezid Şifahanesi çağdaş sağlık hizmetlerinin çeşitli özelliklerini taşımaktaydı. 15. Yüzyıl'da hizmete başlayan Şifahane, medrese, cami, hamam, imarethane (aş evi), tabhane (yatakhane) ile birlikte 2. Batezid külliyesinin önemli yapılarından biri durumundaydı. Şifahane'de su terapisi, müzikle tedavi, bitkisel ilaçlarla tedavi, diyet tedavisi, aromaterapi, cerrahi tedavi gibi yöntemler kullanılmaktaydı. Hamam kalıntılarına ulaşılamamakla birlikte burada balneterapi uygulamalarının yapılmış olması da olasılık içindedir.


Toplum sağlığı açısından önemli bir kent: Sagalassos

Pisidya bölgesinin Roma İmparatorluk döneminin en önemli şehri olan Sagalassos,  Ağlasun İlçesinin 7  km. kuzeyinde bulunmaktadır.  Sagalassos  doğu batı yönünde  2,5  km.  kuzey, güney yönünde  1,5  km'’ik bir alanı kaplar. Sagalassos'un İmparatorluk döneminde önemli bir çömlek üretim merkezi olduğu ve cam üretimi ile metajurjiye kadar uzanan yerel zanaat üretiminin yapıldığı belirlenmiştir. Sagalassos'un   hemen güneyinde bulunan  verimli ovalardan biri olan Çanaklı ovası. Sagalasso’a seramiği için toprak sağlamıştır. 

Antik çağdan bir biberon

Antik çağda anne sütünün önemli bir besin olduğu biliniyor olmalıydı. Bu biberonda görüldüğü gibi biberonun ucu meme şeklinde yapılmış bulunmaktaydı. Burada muhtemelen biberon kullanımının, bebeğin memeyi reddetmesine yol açmaması arzu edilmekteydi.



Dolayısıyla antik çağda anne sütünün bebekler için benzersiz bir besin olduğunun kabul edildiği ve ticari mamaların anne sütünün yerini almasının söz konusu olamadığı mantıklı görünmektedir.

Bir hayır dua da tanrıça Letoon için


Mitolojiye göre Tanrıça Letoon'un Zeus'dan evlilik dışı bir çocuğu olur. Bu çocuğu Letoon antik kenti yakınlarında doğurur. Bir gün burada dere kıyısında köylülerden su ister. Köylüler Zeus'un kıskanç eşi Hera'dan korktukları için Letoon'a su vermek istemezler. Letoon'da onları kurbağaya çevirir.



Sonrasında ise burada Tanrıça Letoon ile çocukları Apollon ve Artemis'e 'a tapınmak için üç ayrı bir tapınak inşa edilir. Kürtaj yasağı ile ilgili tartışmaları yürütürken evrensel bir sorun olan evlilik dışı hamilelikle ilgili çözümlerimiz var mı? Yoksa her şey olup bittikten sonra yöneticilerimizin gözünün içine bakıp, bir hayır dua da tanrıça Letoon için mi diyeceğiz? 


Patara'lılar su basmanı yapmayı unutmuş mu?

Patara Likya birliğinin önemli bir liman kenti. Tarihteki ilk parlemento binasının bulunduğu yer olan Patara'da bu meclisin hemen batısındaki ana caddeyi bugün su basmış bulunuyor. Demokrasinin beşiği sular altında kalmış yani. Caddenin altındaki çok iyi planlanmış olan kanalizasyon ve su sisteminin kalıntıları hala varlığını sürdürüyor.


Ancak su basmanı yapılması unutulduğundan mıdır bilinmez cadde bugün sular altında kalmış.
Benzer görüntü allttaki Limyra antik kentinin ana caddesi için de söz konusu olmuş. Caddeyi sular basmış. Bizim çocuklar da antik caddenin üzerinde göllenen su da serinliyor. Ne kadar iç ferahlatıcı bir görüntü; kültürümüz, turizmimiz ve demokrasimiz açısından...
 

Myra'da bir garip aziz Nicolas

Tarihte sosyal politikanın önemli bir şahsiyeti Aziz Nicolas olsa gerekir. Namı-diğer Noel Baba toplumda yardıma ihtiyacı olan kişilere yardım elini uzatmaktaydı. Aziz Nicolas'ın zor duruma düşen bir ailenin kızlarının evlenebilmesi için çeyiz oluşturabilmeleri için onlara gizlice yardımcı olduğu rivayet edilir.  Bunu gizlice yaptığı için de evlere kimi zaman bacadan girmeyi tercih ediyordu.


Aziz Nicolas'ın yardım ettiği yoksul kişiler ise bizlere birşeyler anlatıyor olmalı.
 

Xantos'da kuşlarla gelen psikososyal iyilik


 Xantos antik kentindeki en çarpıcı kalıntılardan bir tanesini Harper anıtı oluşturuyor. Bu anıtta siren adı verilen yarı kuş, yarı kadın yaratıkların ölülerin ruhunu gökyüzüne taşıdığına inanılıyordu. Bu anıt tiyatronun hemen yanına inşa edilmişti.









Söz konusu yaklaşım tarzı antik çağda kişilerin psikososyal iyilik durumuna yönelik kent tasarımı ve mimarisine verilen önemi gözler önüne sermektedir.